Gastor Nedir?

Gastor

Yediklerimizle sağlığımız arasında önemli bir ilişki olduğu çokça kez kanıtlanmıştır. Kötü beslenme, sağlığımızı ve yaşam kalitemizi bozar, aktif ve keyifli bir yaşam sürme yeteneğimizi azaltır. Kötü beslenme uzun vadede, kardiyovasküler hastalıklar, kanser, sindirim sistemi hastalıkları, diyabet ve obezite ile ilişkili sağlık sorunları da dâhil olmak üzere bir dizi kronik hastalık için önemli risk faktörlerinden biri olarak kabul edilir. [1]

Kötü beslenme alışkanlığı ile insanların birçoğunun yaşamlarının bazı dönemlerinde karşılaştıkları gastroözofageal reflü hastalığı arasında da ilişki olduğu bilinmektedir. Dünya Gastroenteroloji Örgütü yönergelerine göre, yemek ve yaşam tarzının risk faktörü olarak değerlendirilebileceği şu şekilde ifade edilmiştir. [2]

  • Kilo alan kişilerde reflü semptomlarında bir artış meydana gelir.
  • Yüksek vücut kitle indeksi (BMI) artışı reflü riskini arttırabilir.
  • Yüksek miktarda yağ alımı daha yüksek reflü ve özofajit riski ile bağlantılıdır.
  • Gazlı içecekler, reflü hastalarında uyku sırasında mide ekşimesine sebep olabilir.
  • Kahve, bazı reflü hastalarında mide ekşimesini artırabilir ancak bu durum kafeinden de kaynaklanıyor olabilir. Kahve baskın bir risk faktörü olarak sınıflandırılmaz.
  • Alkol ve sigara tüketiminin, reflü hastalığında risk faktörü olarak rolü belirsizdir. Aşırı ve uzun süreli kullanım risk oluşturabilir.

    Mide Asidi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne Zaman Sorunlara Yol Açar? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 

Gastor Nedir?
Bizi Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön