Mide Asidi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne Zaman Sorunlara Yol Açar?

mide asidi nedir-1-min

Mide asidinin, sindirim fonksiyonu için nasıl bir işlevi olduğunu tanımlamadan önce midenin nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Mide, kaslardan oluşan içi boş bir sindirim organıdır. Yemek borusundan (özofagus) yiyeceği alır, depolar, karıştırır, parçalar ve daha sonra küçük parçacıklar halinde ince bağırsağa geçirir.

Tüm sindirim sistemi, sindirim ve emilimin gerçekleştiği, ağızdan anüse uzanan bir sindirim kanalının işlevler bütünüdür. Mide, bu sindirim kanalının genişlemiş kese benzeri bir bölümüdür. Midenin şekli ve büyüklüğü, insanların cinsiyeti ve yapısı gibi faktörlere, aynı zamanda ne kadar yediklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Mide Asidi Nedir? Nasıl Çalışır?

Yemek borusunun mideye vardığı noktada, sindirim kanalı genellikle yemek borusu ve diyafram kasları tarafından kapalı tutulur. Yutma eylemi sonrası bu kaslar (sfinkter) gevşer, yemek borusunun alt ucu açılır ve yiyeceklerin mideye girmesi sağlanır. Bu mekanizma düzgün çalışmazsa, asidik mide suyu yemek borusuna girebilir ve mide ekşimesine veya iltihaplanmaya yol açabilir.

Mide duvarı birkaç kat mukoza zarı, kan damarları, sinirleri olan bağ dokusu ve kas liflerinden oluşur. İçte yer alan mukoza zarında üç farklı bez türü vardır. Bu bezler, sindirim enzimleri, hidroklorik asit, mukus ve bikarbonat üretir.

Mide asidi, mukoza zarı tarafından üretilen renksiz bir sıvıdır. Yiyeceklerin kolayca parçalanıp sindirilmesi işlevini gerçekleştirir. PH değeri ortalama 1,5 olan mide asidi oldukça asidiktir.

Mide günde yaklaşık 1,5 ila 3 litre mide suyu üretir. Mide suyundaki hidroklorik asit yiyecekleri parçalar ve sindirim enzimleri proteinleri böler. Asidik mide suyu aynı zamanda bakterileri öldürür, patojenlere karşı ilk savunma görevini görür. Mukus mide duvarını koruyucu bir kaplama ile kaplar. Bikarbonatla birlikte, bu mide duvarının hidroklorik asit tarafından zarar görmemesini sağlar.

Gastor nedir? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Mide Asidi Ne Zaman Sorunlara Yol Açar?

Kolay sindirim için yiyecekleri parçalamaya yardımcı olan mide asidi, insan vücudunun tolere edebileceği kadar güçlü, asidik bir yapıya sahiptir. Ancak bazen sindirim sisteminde işler beklenildiği gibi gitmez. Yukarıda anlatılan mide işlevinde sorunlar meydana gelebilir.

Yemek yerken açılan sfinkter kapakçığı, geri kalan zamanlarda kapalıdır. Çeşitli sebeplerden mekanizma doğru işlemediğinde bu kapakçık görevini tam olarak yerine getiremez. Asidik mide sıvısı, özafagusa (yemek borusuna) geri gider. Bu durum gastroözofageal reflü olarak adlandırılır.

Mide sıvısının asidik yapısı mide için normaldir fakat yemek borusu bu yüksek aside uzun süre dayanamaz ve tahribat oluşur. Yani anlaşılacağı üzere reflüye neden olan temel şey mekanizmanın doğru işlememesidir. Bu durumda midenin tolere edebileceği asitlik seviyeleri kolayca soruna yol açabilir.

Yemek borusu aracılığıyla ağza geri kaçan mide sıvısı, ağızda ekşi bir tat, mide ekşimesi, yemek borusunun yanması, boğaz tahrişi ve ses kısıklığı gibi semptomlara neden olabilir.

Asit reflüsüne neden olan çok sayıda etken vardır. Yaşam tarzı, beslenme şekli, kilo, sigara, alkol, fiziksel hareketsizlik, bazı ilaçlar ve gebelik, reflü riskini arttırabilir. Reflünün iyileşmesi ya da semptomların hafiflemesi için tedavinin yanı sıra yaşam tarzı değişikliği de gereklidir.

Bu semptomlardan herhangi birini yaşadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Reflüsü Olanlar İçin Düşük Asitli Meyve Önerileri konusunu ele aldığımız içeriğe bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279304/

https://kosuyolueah.saglik.gov.tr/TR,196565/gastroozofageal-reflu.html

https://www.healthline.com/health/how-strong-is-stomach-acid#strength

Mide Asidi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne Zaman Sorunlara Yol Açar?
Bizi Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön