Mide Dostu Tarifler: Reflüsü Olanlar İçin Birbirinden Lezzetli 4 Çorba Tarifi

reflü-sebze çorbası

Reflü hastalığı, mide içeriğinin hastanın yemek borusuna gerilemesi ile ortaya çıkar. Mide asidik sıvısı uzun süre yemek borusuna temas ederek yanmaya ve hasara sebebiyet verir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla rastlanan bir hastalık olan reflüde doğru tedavi oldukça önemlidir. Bu süreçte bol su içmeye ve besinleri uzun uzun çiğnemeye dikkat edilmelidir. Reflü semptomları sıklıkla yemeklerden sonra ortaya çıkar. Bu nedenle reflü semptomlarından şikayetçi olan kişilerin beslenme rutinine de dikkat etmesi gerekir. Reflü hastalarının salça, soğan, sarımsak, baharat ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durması tedavinin seyrinde başarı kaydeder. Aynı zamanda akşam yemeği sonrası 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler yapmak, sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Eğer siz de reflü rahatsızlığından mustaripseniz ve yemek seçimi yaparken zorlanıyorsanız size birkaç tarif önerimiz olacak. Mide dostu birbirinden leziz ve sağlıklı çorba tariflerimizin detaylarına birlikte göz atalım.

Yemek Öncesi, Sırası ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Sebzeli Şehriye Çorbası

Malzemeler
Yarım çay bardağı tel şehriye
Bir tutam maydanoz
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet kabak
5 su bardağı su
1 adet havuç
1 adet kırmızı biber
1 tatlı kaşığı un

Yapılışı
Geniş bir tencerede tereyağını iyice eritin. Küp şeklinde doğranan kabak ve havucu da tencereye ekleyin. Bu şekilde 10 dakika kavurun. İnce uzun doğranmış kırmızı biberleri de tencereye ilave edin. 5 dakika daha kavurma işlemini sürdürün. 1 tatlı kaşığı un ilave edin ve 1-2 dakika daha kavurun. Ardından 5 su bardağı su ekleyin. Su kaynayınca, tel şehriyeyi ilave edip, şehriye yumuşayana kadar karışımı kaynatın. İnce kıyılmış maydanozla servis edebilirsiniz.

Mantar Çorbası

reflü-mantar çorbası

Malzemeler
250 gram mantar
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı
2 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı su

Yapılışı
Mantarları bol suda yıkayıp, kurulayın. Ardından küçük parçalar halinde doğrayın. Yağı bir tencerede kızdırın. Dilimlenmiş mantarları ekleyin ve suyunu salmaması için yüksek ateşte kavurma işlemini sürdürün. Ardından unu ilave edin. Un renk alıp kokusu iyice çıkana kadar kavurmaya devam edin. Bu aşamada bir çay kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. Ardından; sütü azar azar ekleyip, seri bir şekilde karıştırarak unun topaklanmasını önleyin. Çorbanın suyunu ilave edin. Ara ara karıştırarak 10 dakika kadar karışımı kaynatın. Kıvam alan çorbanızı dilerseniz doğranmış maydanoz ilave ederek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sütlü Kabak Çorbası

reflü-sütlü kabak çorbası

Malzemeler
3 adet orta boy kabak
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı sıcak su
1 tablet doğal et suyu
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı
Kullanacağınız miktarda sütü buzdolabından çıkarıp ılıması için oda sıcaklığında bekletin. Kabakların kabuğunu bıçak yardımı ile kazıyarak rendeleyin ya da soyucuyla soyun. Bir tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ alıp kızdırın. Ardından ununu ilave edin ve kavurmaya devam edin. Rendelenmiş kabakları, suyunu sıkmadan tencereye ekleyin, kavurma işlemini sürdürün. Kabaklar suyunu salıp yumuşak bir kıvam alacaktır. Daha sonra 4 bardak sıcak su ekleyin ve kabaklar yumuşayana dek kısık ateşte kaynatın. Pişen kabakları, blendırda iyice ezin. Yavaş yavaş karıştırmaya devam ederek sütü de ekleyin. Son olarak et suyu ve tuzu ekleyerek, 2 dakika daha kaynatın. Sütlü kabak çorbanız hazır. Soğutmadan servis edebilirsiniz.

Yayla Çorbası

Malzemeler
2 su bardağı yoğurt
1 buçuk yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı pirinç
6 su bardağı su

Yapılışı
Büyük bir tencereye 2 su bardağı yoğurt, 1 buçuk yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz ekleyip çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir kıvama gelene dek karıştırın. 1 yumurta sarısını da karışımın üzerine ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün. 6 su bardağı soğuk suyu da ilave edip karışımı orta ateşte kaynamaya bırakın. Çorba kaynamaya başlayınca yıkayıp süzdüğünüz 1 çay bardağı pirinci ilave edin ve tekrar kaynamaya bırakın. Bu sırada ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını iyice kızdırın. Hazırladığınız yağı kaynamakta olan çorbanın üzerine dökün. Son kez karıştırıp ocağın altını kapatın. Yayla çorbası servise hazır. Afiyet olsun.

Reflü Ataklarında Kurtarıcı Olabilecek Yiyecekler konusunu incelediğimiz içeriği okumak için linke tıklayabilirsiniz.

Mide Dostu Tarifler: Reflüsü Olanlar İçin Birbirinden Lezzetli 4 Çorba Tarifi
Bizi Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön