Reflü Ataklarına Yol Açmayacak 5 Sahur Önerisi

ramazanda-sahur

Reflü, mide asidinin patolojik şekilde mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı olarak tanımlanır. Bu rahatsızlığın belirtileri genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkar. Yanlış ve sağlıksız beslenme rutini reflü rahatsızlığını tetikler. Üstelik bu rahatsızlık başka sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Hastalığın seyrinde kalp çarpıntısı, göğüs bölgesinde ağrı gözlemlenebilir. Reflü ataklarının günlük yaşamı engelleyecek durumlara yol açmaması için beslenme düzeninde değişikliğe gidilmesi önemlidir. Ramazan ayında beslenme düzeni komple değiştiğinden oruç tutulan süre boyunca iftar ve sahur öğünlerine dikkat edilmesi gerekir. Bu yazımızda reflü ataklarına yol açmayacak 5 sağlıklı sahur önerisi derledik. Keyifli okumalar.

1. Protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterin

Reflü hastaları, sahur öğününde karbonhidrat ve yağ ağırlıklı gıdalardan uzak durmalıdır. Bunun yerine protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermelidir. Reflü şikayetinin gün içinde tekrarlamasını önlemek için sahurda et, yumurta vb. gıdalar tercih edebilirsiniz. Aşırı yağ, şeker ve tuz içeren gıdalar ise sahur öğününden uzak tutulmalıdır. Yağsız peynir ve yumurta ile hazırlanan hafif tarifler sahur için idealdir. Hem uzun süre tok tutan hem de mide rahatsızlıklarına savaş açan protein ağırlıklı öğünleri beslenme listenize dahil edebilirsiniz.

sahur-onerisi

2. Yeşil ve taze sebzeleri tercih edin

Sahurda tüketilmesi faydalı olan önemli besinlerden biri de yeşil ve taze sebzeler olarak listelenebilir. Özellikle reflü hastaları için taze, doğal ve hafif sebzeler tüketmek oldukça önemlidir. Hafif bir kahvaltının yanına ekleyeceğiniz yeşil sebzeler ile vitamin ve mineral ihtiyaçlarınızı sağlıklı bir seçenekle karşılayabilirsiniz. Bol yeşillikli, iştah açan bir salata sahur menünüzü renklendirecektir. Yalnız hatırlatmak isteriz ki, hazırlayacağınız salatalara kullanacağınız soslar kesinlikle bol yağlı ve baharatlı olmamalıdır. Sos dengesini minimumda tutup taze yeşillikleri daha sade ve doğal halinde tüketmeye gayret etmenizi tavsiye ederiz.

Reflüsü Olanlar için 5 Giyinme Tüyosu yazımızı incelemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

3. Kuruyemiş tüketin

Ramazan ayı boyunca, uzun açlık süresine bağlı olarak enerjinin düşmesi son derece normal kabul edilir. Peki midenizi rahatsız etmeden enerjinizi nasıl dengeleyebilirsiniz? Ramazan ayı boyunca, enerjinizi sabit tutmak için az tuzlu kuruyemişler veya çiğ kuruyemişler tüketebilirsiniz. Ceviz, badem, fındık vb. kuruyemişler tuz oranı dengeli olduğu sürece sizi uzun süre tok tutacak sağlıklı alternatiflerdir. Siz de oruç tutarken uzun süre tok kalmak ve enerji dolu hissetmek isterseniz az işlem görmüş kuruyemişlere şans verebilirsiniz. Özellikle bir avuç tuzsuz badem tüketimi sahur sonrası sizi gün boyu dinç tutacaktır.

4. Meyve tüketin

Sahur vakti güzel ve sağlıklı yemekler yemeye özen gösterdiniz. Fakat öğünü bitirmeden önce tatlı bir şeyler yemek istiyorsunuz. Böyle bir durumda iftardan kalan tatlıları tüketmek yanlış bir tercih olacaktır. Aynı zamanda reçel, çikolata ve diğer işlenmiş gıdalar da midenizi rahatsız edebilir. Vücudunuzun dengesini bozacak ve sizi gün boyu susuz hissettirecek işlenmiş gıdaları bir kenara bırakıp taze ve sulu mevsim meyveleri ile tatlı ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde giderebilirsiniz. Sahurda tüketilen besinler gün içinde enerjinizi etkileyeceği için sindirim sisteminize bir iyilik yapıp meyve tüketebilirsiniz. Üstelik elma içindeki pektin isimli madde ile size bol miktarda besin lifi sağlar ve uzun süre tok tutar. Elmanın reflü ataklarınızı azaltabileceğini de hatırlatmak isteriz.

Daha Az Görülen Reflü Belirtileri Nelerdir? içeriğimiz sizleri bekliyor.

ramazanda-sahur-onerisi

5. Su tüketimine özen gösterin ve sahurdan hemen sonra uyumayın

Ramazan ayında uzun saatler susuz kalmak, vücutta su ve mineral kaybına neden olur. Kaybın en aza indirilmesi için iftardan sahur bitimine kadar düzenli su ve sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları gibi alternatifler tercih edilebilir. Sahurda çay, kahve ve asitli içeceklerden uzak durulması gerekir. Öte yandan mide rahatsızlıklarını önlemek ve en aza indirmek için su tüketmek oldukça önemlidir. Son olarak, yemekten hemen sonra uyumak reflü ataklarına yol açabilir. Uyku ile yemek arasındaki iki saat içinde yemiş olduklarınız mide tarafından sindirilir ve yemek borusuna kaçış ihtimali zayıflar. Bu sayede boğazda yanma, acı ve mide ekşimesi gibi reflü şikayetlerinin sahur sonrası görülme riski azalır.

Kaynak

https://www.livestrong.com/article/359763-breakfast-foods-to-eat-with-acid-reflux/
https://evens.com/learn/living-with-gi-issues/acid-reflux-gerd-diet

Reflü Ataklarına Yol Açmayacak 5 Sahur Önerisi
Bizi Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön