Yemek Öncesi, Sırası ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

yemek-görseli-yemek-sırasında-dikkat-edilmesi-gerekenler

Dünyada en yaygın görülen sindirim sistemi hastalıklarından biri olan reflü, yaşam kalitesini düşüren belki de birçok insan için en keyifli şeylerden biri olan yemek keyfini kısıtlayan, uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır. Ülkemizde yapılan bir çalışma, toplumun %23’ünün reflü hastalığına sahip olduğunu göstermiştir.

Reflü hastalığı birçok farklı etkenden kaynaklasa da kötü beslenme alışkanlıkları önemli bir yere sahiptir. Beslenme alışkanlığı denildiğinde, ne yediğiniz, nasıl yediğiniz, yeme düzeniniz ve yemekle bağlantılı olabilecek diğer alışkanlıklarınızın hepsi akla gelmelidir. Hekiminizle birlikte sürdürdüğünüz reflü tedavisinin yanı sıra beslenme alışkanlığının düzenlenip iyileştirilmesi, şikâyetlerin azaltılmasında önemli katkılar sağlayacaktır.

Reflünün semptomları arasında yer alan mide ekşimesi, mide yanması, ağza acı veya ekşi su gelmesi gibi yaşam kalitesini düşüren, rahatsızlık verici durumların hafifletilmesi için yemek öncesi, sırası ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlara değineceğiz.

Mide Asidi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne Zaman Sorunlara Yol Açar? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Yemekten Önce

meyveler-yemek-öncesi-ve-sonrasında-dikkat-edilmesi-gerekenler

Yemek saati yaklaşırken kahve içme alışkanlığınız varsa bırakın. Kahve, reflü hastalığına sahip olan birçok kişide şikâyetleri tetikleyici etkiler gösterir. Boş mideye içilen kahve yanma ve ekşime semptomlarını artırır. Alkol de benzer bir etkiye neden olur. Bu tip tetikleyici içecekleri ya tamamen bırakmalı ya da yemek öncesi içmemelisiniz.

Yemeklerden 30 dakika önce su içmenin sindirim sorunlarına iyi geldiği düşünülmektedir. Suyu tek seferde çok miktarda değil, küçük yudumlarla yavaş yavaş için.

Uzun süre aç kalmayın. Uzun süreli açlık, bir anda olması gerekenden fazla ve hızlı şekilde yemek yemeyle sonuçlanabilir. Reflü hastalarının az ve sık yemeleri önerilir. Eğer yemek saatiniz gecikecekse hafif ve sağlıklı bir atıştırmalık yiyebilirsiniz. Amaç, midenin boş olmasından ve çok dolu olmasından kaçınmaktır.

Yemek Sırasında

yemek-yemeden-önce-dikkat-edilmesi-gerekenler-mide-agrisi-görseli

Reflu semptomlarından kaçınmak için yemek sırasında da bazı değişiklikler yapmanız gerekir. Yemek seçimi, sindirim sağlığı için en önemli faktörlerden biridir. Çok yağlı, baharatlı ve kızarmış yiyeceklerden, turşu ve sirkeden, asitli içecek ve meyvelerden, yüksek oranda karbonhidrat ve şeker alımından kaçınmanız tavsiye edilir.

Küçük porsiyonlar, reflü tedavisinin anahtarlarından biridir. Az ve sık yemenin yanında yiyecekleri iyi çiğnemeye özen gösterin. Hızlı yemek, sindirimin zorlaşmasına, dolayısıyla şişkinlik ve mide ekşimesine yol açabilir.

Kahvaltılar en masum öğünlerken akşam yemekleri şikâyetlerin en büyük sorumlusu olabilir. Bu nedenle reflüden kaçınmak için akşam yemeklerinizde porsiyon küçültme yöntemini uygulayın. Akşamları doymama endişesiyle daha çok yeme eğilimi, sadece reflüye değil hazımsızlık, şişkinlik gibi diğer sindirim sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Dışarıda yemek yiyecekseniz daha dikkatli seçimler yapmaya çalışın. Restoranların birçoğunda cezbedici görünümlere sahip olan büyük porsiyonlar sunulur. Daha az sorun yaşamak için beyaz et, az yağlı kırmızı et, ızgara, et suyu çorba, buharda sebze ya da fırında pişirilmiş yemekleri tercih edebilirsiniz.

Yemekle birlikte içecek içtiğinizde şikâyetleriniz artıyorsa, bunu yapmaktan kaçının. Özellikle gazlı içecekler yemekle birlikte tüketildiğinde zaten artmış olan mide içi basıncını, içerdikleri basınçlı gazın midede serbest hale dönüşmesi ile çok daha fazla arttırırlar. Artmış olan bu basınç ise mide içeriğinin yemek borusuna kaçışını kolaylaştırır. Su içmek için yemeğin üzerinden 1 saat geçmesini bekleyin.

Yemeklerinizi ve gün ortası atıştırmalıkları mutlaka dik şekilde oturarak tüketin. Televizyon veya bilgisayar karşısında uzanarak yenilen öğünler, mide içeriğinin daha kolay şekilde yukarı doğru çıkmasına yol açar.

Yemek Sonrasında

Uyumadan en az 2 saat önce yemek yiyin. 2 saat boyunca dik pozisyonda kalmaya özen gösterin. Yatmadan önce herhangi bir şey yemeyin. Midenin sindirimine izin vermeden yatar pozisyona geçtiğinizde, mide basıncı yükselip rahatsızlık yaşamanıza neden olabilir.

Yemeklerden sonra tatlı yemekten kaçının. Yüksek miktarda şekerli gıdalar reflü tetikleyicisi olabilir. Elma, muz, kavun gibi meyveler şikâyetlerinizi hafifletebilir. Ayrıca maden suyu da güvenle içebileceğiniz içeceklerden biridir. Birçok reflü hastası, maden suyunun ekşime ve yanma şikâyetlerini geçirdiğini bildirmiştir.

Yemekten sonra sadece yürüyüş yapın. Gastroözofageal hastalığında alt yemek borusu kapakçığı (alt özofagus sfinkteri) işlevini tam olarak yerine getiremediği için yemek sonrası ani hareketler yapmak sakıncalı olarak kabul edilir. Eğilip kalkmanıza neden olacak herhangi bir egzersiz türü mide içeriğinin ağza doğru çıkmasına neden olur. Egzersiz için yemeğin üzerinden 2 saat geçmesini bekleyin.

Yemek sırasında ve sonrasında bel bölgesini sıkacak dar giysiler giymekten kaçının.

Yatarken vücudun göğüs ve baş kısmı yukarı doğru eğimli olacak şekilde yatın. Doğru pozisyonu sağlayabilmek için reflü yastığı kullanabilirsiniz.

Reflüsü Olanlar İçin Düşük Asitli Meyve Önerileri konusunu ele aldığımız içeriğe bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Yemek Öncesi, Sırası ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bizi Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön