Reflüsü Olanlar İçin Düşük Asitli Meyve Önerileri

düşük-asitli-meyveler-1-min

Reflüsü Olanlar İçin Düşük Asitli Meyve Önerileri

Reflü hastalarına rahatsızlık veren gıdalar çoğunlukla sağlıksız yiyecek ve içeceklerdir. Asitli içecekler, rafine şeker, karbonhidrat, trans yağ içeren gıdalar ile alkol ve sigara kullanımı, şikâyetleri arttırabilir. Reflü tetikleyicisi sadece sağlıksız gıdalarla sınırlı olmayabilir. Sindirim sorunları böyledir. Maalesef meyvelerden bazıları da mide ekşimesi ve mide yanması gibi şikâyetlerinizi arttırabilir. Bunun temel nedeni, meyvelerin sahip olduğu doğal asit miktarıdır. Ama pH derecesi yüksek, nötr ya da alkali meyveler de vardır. Bazı düşük asitli meyveleri rahatlıkla yiyebilir[1]; tatlı ya da smoothie gibi sevdiğiniz tariflerin içinde kullanabilirsiniz. Eliminasyon Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Meyvelerin reflüye etkisine sebep olan şey nedir?

Mide doğal olarak asidik bir yapıya sahiptir.[2] Vücudumuz sindirime yardımcı olmak amacıyla mide asidi üretir. Reflü hastalığında, sindirime yardımcı mide sıvısı yemek borusuna geri çıkar. Bu da tahrişe neden olabilir. [3] Asitlik derecesi pH ile ölçülür. Bir öğe pH ölçeğinde ne kadar düşük bir değere sahipse, o kadar fazla asit içerir. Midemizin pH değeri ise, 1,5 – 3,5 arasındadır. Bu da herhangi bir şey yememiş olsak da  orada yeterince asit olduğu anlamına gelir. pH ölçeği düşük yiyecekler yediğinizde bu asit seviyesi artabilir. [4]Artan asit düzeyi herhangi bir sindirim problemi olmayan kişilere olumsuz etki etmezken, reflü hastaları yüksek asit seviyesini tolere edemeyebilir. Meyveler faydalı besinlerle dolu ve genellikle düşük kalorili sağlıklı bir atıştırmalık olarak kabul edilirken, pH ölçeğinde düşük değerlere sahiptir. Bu da mide ekşimesi, mide yanması, boğazda acı tat ve tahriş gibi sonuçlara yol açabilir. Düşük asit miktarına sahip bazı meyveler de semptomları yatıştırabilir. [5] Bu meyveleri nötr ya da alkali olarak da tanımlamak mümkündür. Kötü Beslenme Alışkanlıklarından Kurtulmanın 9 Yolu ‘nu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Düşük Asitli Meyveler Hangileridir?

Muz

Muzun pH’ı 5 olarak kabul edilir. Ancak iyice olgunlaşmış bir muz 6,5-6,6 pH değerine sahiptir. Bu düşük asitli meyve, tahriş olmuş bir özofagus astarını kaplayarak asit reflüsü olanlara yardımcı olabilir. Yüksek lif içeriği nedeniyle, muzun sindirimi de kolaydır. Hazımsızlığa neden olmaz. Ayrıca muzda çözünür liflerden biri olan pektin maddesi bulunur. Pektin, asit reflü semptomlarını hafifletebilir.

Kavun

pH değeri 6,1-6,5 arasında değişen kavun, nötre yakın alkali meyve grubuna girer. Reflü şikâyetlerini hafifletmeye yardımcı olabilen magnezyum minerali içerir. Yaz aylarında aşırıya kaçmamak koşuluyla kavun yiyebilir, smoothie ya da meyve sularında kullanabilirsiniz. Kavun çeşitleri arasında Honeydew ve Galia türlerinin pH derecesi daha yüksek, asit oranı daha düşüktür.

Armut

Asitlik derecesi düşük meyveler içinde armut da yer almaktadır. Yaz kış bulunabilen armudun hemen hemen tüm çeşitleri, mideyi rahatlatıcı ve reflü şikâyetlerini hafifletici etki gösterir. Armudun pH derecesi 5,2 olup asit derecesi açısından nötr meyve sınıfında kabul edilebilir.

Elma

Elmanın pH değeri cinsine göre değişmekle birlikte ortalama 3,5 ile 4 arasındadır. Düşük pH derecesine sahip olsa da rahatlatıcı etkiler gösterebilir. Elma çeşitleri magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi alkali mineraller içerir. Birçok reflü hastasının elma yediğinde yanma şikâyetinin azaldığını bildirmesi bu mineral içeriğinden kaynaklanır. Ayrıca elma lifli bir gıdadır. Lifli yiyecekler midede kolay sindirilmesi, su çekici özelliğe sahip olması ve uzun süre tok tutması gibi nedenlerle mide ekşimesini önleyebilir.

Trabzon Hurması

Reflüsü olanlar için düşük asitli meyvelerden biri de Trabzon hurmasıdır. Halk arasında Akdeniz Hurması ya da Cennet Hurması olarak da bilinen bu meyve, 6,2 pH değerine sahip olup alkali meyve sınıfında yer alır. Trabzon hurması, yüksek lif içeriği ile reflü şikâyetlerini yatıştırabilir.

Avokado

Yüksek pH yani düşük asit düzeyinin her zaman harika bir seçim olmadığını belirtmek amacıyla avokado örneğini vermek istedik. Her geçen gün tüketim alışkanlıklarımız içinde yerini daha da sağlamlaştıran avokado, 6,6 ile en yüksek pH derecesine sahip meyvelerin başında gelir. Fakat aynı zamanda oldukça yüksek bir yağ oranına sahiptir. Bu da bazı kişilerde reflü tetikleyicisi olarak çalışabilir.
Kaynak
https://www.turgutipek.com/reflu https://drmuratustun.com/reflu https://www.fitekran.com/mide-asidi-seviyelerini-iyilestirmenin-10-yolu/ https://evrimagaci.org/mide-asidi-mukozasi-ve-yenilenme-1497 https://www.healthline.com/health/digestive-health/apples-and-acid-reflux#benefits https://www.bayindirhastanesi.com.tr/blog/lif-kaynagi-besinlerin-sagligimiza-faydalari-420 https://www.livestrong.com/article/336993-list-of-non-acidic-fruits-vegetables/ https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2017/foods-help-acid-reflux-fd.html   https://www.everydayhealth.com/gerd/pictures-of-low-acid-foods-to-add-to-your-reflux-diet/ https://iupilon.com/avocado-can-cause-acid-reflux/ [1] https://www.livestrong.com/article/336993-list-of-non-acidic-fruits-vegetables/ [2] https://evrimagaci.org/mide-asidi-mukozasi-ve-yenilenme-1497 [3] https://drmuratustun.com/reflu [4] https://www.everydayhealth.com/gerd/pictures-of-low-acid-foods-to-add-to-your-reflux-diet/ [5] https://www.everydayhealth.com/gerd/pictures-of-low-acid-foods-to-add-to-your-reflux-diet/
Reflüsü Olanlar İçin Düşük Asitli Meyve Önerileri
Bizi Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön