Reflü Hastalığı Olanlar Nasıl Daha İyi Bir Uyku Uyuyabilir?

reflüsü olanlar iyi uyku-1 (1)-min
Gastroözofageal reflü mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanır. Reflü hastalığına dair en temel şikâyetlerden biri olan mide yanması, ara sıra herkeste görülebilecek bir durumken gastroözofageal reflü, tekrarlanan atakların sonucu bir dizi tetkik yöntemiyle konulan tanıyı ifade eder.  Ülkemizde görülme sıklığı %19-25 arasında değişmektedir. Oldukça yaygın olan reflü hastalığı, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte, gün içinde rahatsızlık verici semptomlar yaşamasına neden olmakta ve uyku kalitesini bozmaktadır. Neyse ki bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile reflü şikâyetlerini ve ona bağlı uyku bozukluklarını azaltmanın yolları vardır. Mide Asidi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne Zaman Sorunlara Yol Açar? sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Uyku öncesi yemekten kaçının

Reflü atakları günün her saati ortaya çıkabilir. Ancak en çok yemeklerden sonra, yatmadan önce ve yatış pozisyonunda hissedilir. Öyle ki birçok hasta, geceleri bu sebeple uykularının bölündüğünden şikâyet eder. Ataklar, uyku sırasında öksürük nöbetlerine ve boğaz tahrişine yol açabilir. Uyku sırasında şikâyetlerin artmasının sebebi, yatar pozisyondayken mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasının daha kolay bir hale gelmesidir. Mide içeriği, yemek borusuna ait olmadığından bu bölgedeki dokuya zarar verip sizin hissedebileceğiniz birtakım rahatsızlıklara sebep olabilir. Uykuda yaşanan artışın diğer nedenleri ise, yutkunmanın ve tükürük üretiminin azalması olarak gösterilebilir. Yemek sonrası kısa sürede yatay pozisyona geçerseniz mide ekşimesi kaçınılmaz son olabilir. Uykularınızın bölünmemesi için günün son öğününü yatmadan 3-4 saat önce yemelisiniz.

Akşam yemeklerinde tetikleyicilerden uzak durun

Reflü şikâyetlerini arttıran gıdalar dendiğinde genellikle belirli yiyeceklerden söz edilir. Bunların en başlıcaları içinde yağlı, baharatlı ve mayalı yiyecekler, soğan, nane, çikolata, kahve ve alkol sayılabilir. Ancak herkes için semptomları tetikleyen gıdalar farklı olabilir. Reflüden mustarip hastaların tüm diyetine dikkat etmesi tavsiye edilse de bu her zaman o kadar kolay olmayabilir. Ancak reflü atakları, uyku kalitenizi olumsuz etkiliyorsa en azından akşam yemeklerinizde tetikleyici gıdalardan kaçınmalısınız. Ayrıca yemek sonrası şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine asit oranı düşük meyve, yoğurtlu ya da meyveli tatlılar tercih etmeniz önerilir. Kötü Beslenme Alışkanlıklarından Kurtulmanın 9 Yolu ‘nu ele aldığımız içeriğimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Reflü yastığı kullanın

Geceleri uyuya dalmanızı zorlaştıran, kimi zaman da uykudan uyandıran reflü ataklarınız varsa özel geliştirilmiş reflü yastığı kullanabilirsiniz. Reflü semptomları olanlar genellikle çift yastıkla daha rahat ederler. Reflü yastığı, yastık istiflemek yerine başı yükseltme görevini çok daha doğru bir şekilde tek başına yapar. Kama yastık olarak da bilinen bu özel yastık modeli, göğüs bölgesini karından daha yüksekte tutarak eğimli şekilde uyumanıza yardımcı olur. Özel olarak tasarlanmış yastıkların çoğu, uyku sırasında mide asidine maruz kalmayı büyük ölçüde azaltır.

Sol tarafınıza yatarak uyuyun

Uyku ve reflü ile ilgili yapılan çalışmalardan bazıları, sol tarafa yatmanın reflü hastalığına sahip kişiler için en ideal yatış pozisyonu olduğunu söylüyor. Buna göre, sırt üstü başta olmak üzere diğer yatış pozisyonları, mide ekşimesi riskini arttırmaktadır. Özellikle sırt üstü şekilde uyumak, mide asidinin yemek borusuna çok daha kolay kaçmasına neden olur. Bu pozisyonda eğimsiz uyunduğu takdirde, semptomların daha uzun sürme eğiliminde olduğu görülmektedir. 

Uyku konforunu arttırın

Uyku sırasında sık yaşanan kesintiler, uykunun kalitesini olumsuz etkiler. Reflü ataklarına sebep olan başlıca etkenlere dikkat etmenin yanı sıra genel uyku konforunu iyileştirmek de daha iyi dinlenmenizi sağlar. Işık, ses, koku gibi dış uyaranlardan arındırılmış, sakin ve huzurlu bir atmosfer yaratarak uyku bölünmelerini minimuma indirebilirsiniz.

Özel yatak kullanın

Reflü sebebiyle uyku bozukluğu yaşayan kişiler, ayarlanabilir yatak kullanarak gece yaşadıkları şikayetleri minimum düzeye indirebilirler. Özel mekanizmalı ayarlanabilir yataklar, baş kısmı yükseltilerek eğimli hale getirilmektedir. Yaklaşık 15 cm kaldırılan yatak başı, eğimli zeminde uyumanızı sağlar. Böylece mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını olabildiğince engeller. Bu yatakların en büyük dezavantajı yüksek maliyetli oluşudur. Fakat birçok şey denemiş olmanıza rağmen uykularınızı iyileştiremediyseniz bu maliyete katlanmayı düşünebilirsiniz.
Kaynak:
https://kosuyolueah.saglik.gov.tr/TR,196565/gastroozofageal-reflu.html https://www.sleepfoundation.org/physical-health/gerd-and-sleep f ƒhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26053170/
Reflü Hastalığı Olanlar Nasıl Daha İyi Bir Uyku Uyuyabilir?
Bizi Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön