Aralıklı Oruç Nedir? Reflüyü Etkiler mi?

Aralikli-oruc-nedir-refluyu-etkiler-mi-gastor

Aralıklı oruç ya da en çok bilinen adıyla intermittent fasting, günün belirli saatleri arasında yiyip belirli saatlerinde yemek yemeyi kesmek olarak tanımlanabilir. Bu en sık uygulanan IF diyeti yöntemidir. Sağlıklı kalma ya da kilo verme amacıyla yapılır.

Reflü hastaları aralıklı oruç diyetini uygulayabilir mi, uzun saatler aç kalındığında mide ekşimesi, yanma ve ağrı şikâyetleri azalır mı yoksa artar mı? Aslında bunun tek bir yanıtı yok. Nasıl ki reflü tetikleyici gıdalar ve koşullar kişiye göre değişebiliyorsa aralıklı orucun etkileri de kişinin beslenme seçimlerine, kilo ve diğer sağlık durumlarına göre farklı sonuçlar doğurabilir.

Kötü Beslenme Alışkanlıklarından Kurtulamanın 9 Yolu konusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

IF diyeti olarak da bilinen aralık oruç diyeti, uygulayanın ne yediğinden çok ne zaman yediği ile ilgilenir. Kalori alımını kısıtlamak yerine yemek saatlerini belirler. Birçok diyet programında olduğu gibi, sağlığa etkileri üzerine olumlu ve olumsuz farklı görüşler barındırır. Fakat yapılma amacı başta kilo vermek, detoks benzeri bir arınma sürecine girmek ve daha sağlıklı hale gelmektir.

Uygulayanlar tarafından çoğunlukla olumlu sonuçlar bildirilmiştir. Ayrıca, International Food Information Council Foundation (Uluslararası Gıda Enformasyonu Konseyi Kurumu) tarafından 2018 yılının en popüler diyeti seçilmiştir.  En çok uygulanan 3 farklı aralıklı oruç yöntemi:

  • 16/8 yöntemi: Günün 16 saati aç kalmayı, 8 saati yemeyi içerir. Açlığa verilen 8 saatlik aralık içinde 2, 3 veya daha fazla öğün yenilebilir. Aç kalma saatlerinde su, çay ve kahve gibi içecekler içilebilir.
  • 5:2 yöntemi: Haftanın 2 günü 500 kalori alımı ile sınırlandırılır. Diğer 5 gün normal ve sağlıklı şekilde beslenilir. Hızlı diyet olarak da adlandırılır. Aç kalmak için seçilen 2 günün arka arkaya olmaması önerilir. Bu günlerde alınan kalori miktarı hesaplanmalıdır. Diğer 5 gün sınırsız kalori anlamına gelmez. Dengeli ve sağlıklı beslenme kuralları uygulanmalıdır.
  • Ye-dur-ye yöntemi: Birbirini takip etmeyen bir veya iki gün seçilir ve 24 saat süresince yemek yemekten kaçınılır. Bir gün akşam yemeğinden, ertesi gün akşam yemeğine kadar ya da kahvaltıdan kahvaltıya kadar açlık şeklinde uygulanabilir. Haftanın geri kalanında ise normal şekilde beslenilebilir. 24 saat açlık, ciddi sağlık sorunları doğurabileceğinden doktora danışmadan uygulanmamalıdır.

Aralıklı Orucun Reflü Semptomları Üzerindeki Etkileri

aralikli-oruc-nedir-önemi-gastor

Reflü hastalığından mustaripseniz midede artan asit seviyesinin ne kadar rahatsızlık verici olduğunu bilirsiniz. Kilo verme amacıyla yapılan intermittent fasting veya dini sebeplerle tutulan oruç, benzer şekillerde midedeki asitlik seviyesini arttırabilir.

Midede fazla miktarda üretilen asit, özofagusa sızabilir. Kronik reflü hastalarında durum daha da şiddetlidir. Bozulan özofagus kapakçığı mide sıvısının sürekli olarak yemek borusuna kaçmasına yol açar. Bu durum da ekşime, yanma ve acı şikâyetleri yaşanmasına neden olur. Uzun süreli açlık midenin boşalması ve asitlik seviyesinin artmasıyla sonuçlandığında şikâyetler de artabilir. Eğer sürekli olarak reflü semptomları yaşıyorsanız aralıklı oruç diyetini uygulamadan önce mutlaka doktorunuzun onayını almalısınız.

Bir diğer görüş ve bazı araştırmaların sonucu ise IF diyetinin, şikâyetleri azaltabileceği yönündedir. Aralıklı orucun reflüyü etkilemesi, reflünün şiddetiyle doğru orantılı olabilir. İnsanların çoğu, şiddetli bir gastroözofageal reflü hastalığına sahip olmasa da mide ekşimesi yaşarlar. Bunun sebebi kötü ve düzensiz beslenmedir. Aşırı yemek, reflü şikâyetlerinin ana kaynağı olabilir. Kilolu olmak daha fazla semptom yaşanmasına sebep olabilir. Bu durumda aralıklı oruç, reflü şikâyetlerini azaltabilir. Tabi yeme saatlerinde sağlıklı beslenmek ve tetikleyici gıdalardan kaçınmak koşuluyla.

Aralıklı Oruç Diyeti Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Reflü hastalığında, uzman kontrolünde aralıklı oruç diyeti uygulanabilir. Uzun süreli açlığın getirdiği olumsuz etkileri minimuma indirmek için yemek yeme aralıklarında tetikleyici gıdalardan kaçınılmalıdır.

Reflü semptomlarını hafifleten yiyecek ve içecekler tercih edilebilir. Uyku ve egzersiz alışkanlıkları şikâyetleri arttırıcı olabilir. Yemek sonrası 3 saat uzanmama ve ağır egzersizlerden kaçınma gibi kurallara aralıklı oruç diyeti sırasında da uyulmalıdır.

IF diyetini uygulamaya karar verdiğinizde başlangıçta sert kısıtlamalardan uzak durun. Daha yumuşak bir geçişle başlamak her zaman daha güvenlidir. Örneğin açlık saatlerinde atıştırmalık, abur cubur ya da yüksek kalorili gıdaları keserek iyi bir başlangıç yapabilir, sonrasında size en uygun yöntemi seçerek devam edebilirsiniz.

Eliminasyon Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? Sorusunu ele aldığımız içeriğimize bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Aralıklı Oruç Nedir? Reflüyü Etkiler mi?
Bizi Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön